İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI
ABD, Avustralya ve Japonya’dan yeni nesil İHA için iş birliği ABD, Avustralya ve Japonya’dan yeni nesil İHA için iş birliği
ABD ve Avustralya, yeni nesil İnsansız Hava Araçları’nın (İHA) geliştirilmesinde Japonya ile iş birliği yapma niyetinde olduklarını açıkladı. Nikkei Asia tarafından yapılan habere göre... ABD, Avustralya ve Japonya’dan yeni nesil İHA için iş birliği

ABD, Avustralya ve Japonya’dan yeni nesil İHA için iş birliği

ABD ve Avustralya, yeni nesil İnsansız Hava Araçları’nın (İHA) geliştirilmesinde Japonya ile iş birliği yapma niyetinde olduklarını açıkladı.

Nikkei Asia tarafından yapılan habere göre ABD ve Avustralya, yeni nesil insansız hava araçlarının geliştirilmesinde Japonya ile iş birliği yapma niyetinde olduklarını açıkladı. Bu bağlamda ABD Başkanı Joe Biden ve Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Beyaz Saray’daki görüşmelerinin ardından bu ortak açıklamayı yaparak, İHA alanında Japonya ile üçlü iş birliğinin öneminin altını çizdiler.

Liderler, hızla gelişen işbirliğine dayalı savaş uçakları ve otonomi alanında birlikte çalışabilirliği artırmayı ve teknoloji transferini hızlandırmayı amaçladıklarını ifade ettiler. Bu vizyon, ABD Hava Kuvvetleri’nin İHA’ların otonom olarak ya da pilotlu hava araçlarıyla birlikte kullanılmasını öngören işbirliğine dayalı savaş uçağı kavramıyla örtüşmekte.

MQ-9A Reaper İHA Görsel: ABD Hava Kuvvetleri

MQ-9A Reaper İHA Görsel: ABD Hava Kuvvetleri

ABD ve Avustralyalı yetkililerin ortak İHA ve savaş uçağı geliştirme çağrısı Japon tarafında olumlu bir şekilde düşünülüyor. Bir Japon yetkili Nikkei Asia’ya yaptığı açıklamada muhtemel iş birliği için, “Japonya’nın yapay zeka ve robotik alanında bu tür yetenekleri geliştirmeye yardımcı olabilecek teknolojisi var” dedi. Üç ülkenin ortak düşmanı haline gelen Çin’in bölgedeki faaliyetlerine karşı geliştirilmesi muhtemel proje için Asya-Pasifik’te bulunan diğer ülkelerin de projeye ortak ya da ortaya çıkacak ürünün müşterisi olma olasılığı mevcut.

İHA’ların dünya genelindeki önemi

Güney Kafkasya’daki Dağlık Karabağ savaşı gibi son dönemde yaşanan savaşlar, Türkiye ve İsrail de dahil olmak üzere çeşitli ülkeler tarafından tedarik edilen İHA’ların stratejik avantajlar elde etmedeki etkinliğini ortaya koydu. Benzer şekilde, Ukrayna’da devam eden savaşta her iki taraf da kendi kuvvetlerine yönelik riskleri en aza indirirken karşı tarafa karşı İHA’ları etkin şekilde kullanmakta.

Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya insansız platform alanında işbirliğine çoktan başladılar. İki ülke, Aralık ayında, otonom sistem yetenekleri konusunda ortak araştırma, geliştirme, test ve değerlendirme yapma niyetlerini özetleyen ortak bir bildiri yayımlamıştı. Bu otonom İHA’lar, Japonya’nın GCAP girişimi kapsamında Birleşik Krallık ve İtalya ile ortaklaşa geliştirdiği savaş uçağının yanında destekleyici olarak konumlandırılabilir.

kaynak: defenceturk.net

Henüz yorum yazılmamış.

İlk yorum yazan siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir