

AĞAÇLARA SARABİLEN ÇOK İLGİNÇ İNSANSIZ HAVA ARACI GELİŞTİRİLDİ.
DroneDÜNYADA İHAGenelihaSON DAKİKA 6 Şubat 2025 Gürkan Bal 0

Ağaçlara sarabilen ilginç İnsansız Hava Aracı geliştirildi. Araştırmacılar şaşırtıcı sistemler üzerinde çalışmayı sürdürüyor.
İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü merkezli Akıllı Sistemler Laboratuvarı araştırmacıları tarafından geliştirilen “PercHug” isimli insansız hava aracı, dikey ya da yatay yerine elektrik direği ya da ağaç gibi dik konumda duran objelere çarparak iniş yapabiliyor. Yukarıdaki fotoğrafta da görebileceğiniz üzere iniş yaptığı objeye adeta sarılan hava aracı, bu sayede hiçbir açık alana ya da ağırlığı artıran geleneksel iniş sistemine ihtiyaç duymuyor. Bu özel iniş altyapısı için katlanabilir kanatlara sahip olan 550 gramlık hava aracı, çarpmanın etkisini azaltmak adına yukarıya doğru eğimli bir burun kısmına sahip. Şu anda her çarpmada sarılma gerçekleştiremediği aktarılan ve üzerindeki çalışmaların aktif olarak süreceği belirtilen araç, günün birinde arama kurtarma faaliyetlerinde hayati görevler üstlenebilir.
Robot konusunda bundan önce BMW gündeme gelmişti. Kaçıralar için insansı robot alanında önemli çalışmalar yapan firmalardan Figure, geçtiğimiz aylarda ilk ticari anlaşmasını imzalamış ve geliştirdiği ilk insansı robotunu (Figure 01) ABD Güney Carolina’daki BMW üretim tesisine götüreceğini duyurmuştu. Geçtiğimiz hafta fabrikada yapılan testlerden bir video geldi. Aşağıda izleyebileceğiniz videoda Figure 01’ın otomobil gövde parçalarını bir araya getirmesi ve yapay zeka desteğiyle verilen görevi doğru şekilde yerine getirebilmesi gözler önüne seriliyor. Şu aşamada yavaş çalışan ancak verilen görevi kendini düzelterek ve öğrenerek gerçekleştirebilen insansı robot, zamanla daha gelişmiş hale gelecek ve gösterilen görevleri çok daha hassas ve hızlı şekilde yerine getirebilecek. Bu konuyla alakalı olarak TechCrunch’a yaptığı açıklamada Figure, ilk aşamada beş farklı göreve odaklanacaklarını aktarmış ve robotun fabrikadaki çalışanların yerini alma gibi bir amacı olmadığını söylemişti. Figure ve BMW bu tarz bir teknolojinin gerçek üretim sürecindeki performansını görmek istiyor, bundan her iki tarafın da önemli bilgiler toplaması bekleniyor. Otomobil üretim sürecinde rakipleri gibi sabit robotlardan uzun yıllardır yardım alan ve insansı robot konusunda da geride kalmak istemeyen Almanya merkezli dev otomobil üreticisi, insansı robotlar ile otomasyon sürecini daha “dinamik” hale getirmeyi amaçlıyor. Yani şirket değişen şartlara daha uyumlu çözümlere sahip olmayı hedefliyor. İnsansı robotlar özel yapay zeka sistemleri ve görsel algılama yetenekleriyle klasik robotlardan farklı olarak değişen şartlara daha rahat şekilde uyum sağlayabiliyor.
kaynak: log.com
This flying robot needs a hug
The UAV emulates the behavior of bats and owls, grabbing onto structures using its wings to remain perched high above the ground.

EPFL researchers drew inspiration from bats and owls to design a flying robot that crash lands with style. Image: Nature
Instead of hunting for a runway, researchers have built an unmanned aerial vehicle (UAV) that can land by crashing into trees or poles and wrapping its grippy wings around them to prevent a fall. It’s an unorthodox approach but one that could make it easier to position surveillance or inspection equipment in hard-to-reach areas.
The UAV, which its designers from the Laboratory of Intelligent Systems at the Swiss Federal Institute of Technology (EPFL) have called the PercHug, is yet another robot built to emulate a behavior seen in nature: bats and owls using their wings to both fly and climb or perch onto trees.
The PercHug robot is designed with dual-purpose hinged wings that remain rigid and outstretched, allowing the UAV to fly, but also become flexible when a tension wire is released.

A curved nose on the front of the UAV helps reposition the UAV to grab onto a structure using its flexible wings. Image: EPFL.
As explained in a recently published paper in the journal Nature, the lightweight 550g UAV features an “upturned nose design” that causes the craft to reorient itself vertically when it begins to fall after a crash. The impact of the crash also releases the tension wire, causing the UAV’s spring-loaded wings to wrap around the structure and remain perched on it — most of the time.
Even with fishing hooks added to the outer segment of the wings to improve the grip, the PercHug UAV only successfully remained attached to a tree or a pole 73 percent of the time. And that was during tests where the UAV made impact after a short, gentle glide.
The unique approach of repurposing the wings for a safe landing through perching eliminates the need for additional landing mechanisms. That will allow the UAV to be built lighter, which will potentially expand its payload capacity and how far it can fly before targeting a tree.
A higher success rate will be needed before expensive equipment like sensors or cameras can be deployed by the UAV. The researchers also plan to expand the UAV’s capabilities with avionics and control surfaces, as in its current form, it’s just a manually launched glider with no steering capabilities. They also want to come up with a way for it to unperch and take to the skies again all on its own.
Henüz yorum yazılmamış.
İlk yorum yazan siz olun.